Parlen de Harry Potter a la ràdio!

Fòrum on pots enviar missatges de temes en general, que no puguis classificar a les altres categories.
Regles del fòrum
Recordeu-vos d'escriure com a mínim 4 línies.
Recordeu-vos d'argumentar les coses sempre que pugueu.
Totes les Normes del fòrum
Respon
Avatar de l’usuari
Antares_Black
Cap de Departament
Cap de Departament
Entrades: 410
Membre des de: dt. des. 11, 2012 9:55 pm
Rang: Slytherclaw
Ubicació: Rumb a l'Ahtohallan

Parlen de Harry Potter a la ràdio!

Entrada Autor: Antares_Black »

Aquest matí (27 de setembre del 2016), a El Matí de Catalunya Ràdio, han parlat de Harry Potter. S'ha comentat com viu aquest món la generació de Harry Potter, com va anar la PotterCon (els que van tenir la sort de poder-hi anar... :mmm ) i com veuen el nou llibre de Harry Potter i el llegat maleït (The Coursed Child)

Ho anuncien així: «Els fans de Harry Potter estan d'enhorabona perquè demà surt a la venda en català i castellà l'esperat vuitè llibre de la saga, "Harry Potter i el llegat maleït" :boig: . El fenomen Potter ha crescut amb una generació de lectors que ha deixat enrere la frontera entre la literatura infantil i juvenil i la dels adults. Ens endinsem en l'univers d'aventures i màgia creats per J. K. Rowling amb els joves lectors Dani Terra, Sofia de Juan i Cristina Pedragosa; Sara López-Alegre [ella corregeix i diu que és Sara Martín Alegre], professora de literatura anglesa de la UAB, i Víctor Fernández, president de la primera convenció espanyola sobre Harry Potter, que es va fer a principis d'aquest mes a Barcelona.»


Aquí podeu escoltar-ne la tertúlia: http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/e ... io/934113/

Jo n'he fet una crònica, perquè he vist que es tocaven molts temes interessants (tenint en compte el temps que hi havia). A veure què us sembla! Després obro un debat, perquè em doneu opinions! :ok


Presentació:

De la sèries de Harry Potter, se n'«Han venut 450 milions d'exemplars [en tot el món, 700.000 en català; sha traduït a 79 idiomes en 200 països], “una cosa, com veieu, moderadeta”».

Els tertulians són joves lectors de Harry Potter:

Dani Terra, de la secció esportiva del programa, que es considera de la Generació Harry Potter.
Sofia de Juan, que va començar a llegir els llibres als 12 anys.
Cristina Pedragosa, que ve disfressada de Tod Rodlel.
Gemma Pedregosa, que no ha pogut venir per problemes de matrícula [«Si s'ha d'ajudar d'algun truc de màgia, que ho faci»], però tenia previst vestir-se de Dobby.
Sara Martín, professora de literatura anglesa de la UAB.
Víctor Fernández, president de la primera convenció espanyola sobre Harry Potter, que es va fer el 3 i 4 de setembre a Barcelona.



Generació Harry Potter:


............Significat

.......Una de les primeres qüestions que la periodista moderadora de la tertúlia, Mònica Terribas, ha estat plantejar quin significat té el món de Harry Potter per a l'anomenada generació Potter. Ens responia Dani Terra: «Tots els que som del finals 80 principis dels 90, ens ha ens ha quedat el concepte: el món de Harry Potter.». Explica que es va enganxar als llibres a gràcies al seu germà gran, a qui veia llegir-los amb «una passió espectacular». Va notar que Harry Potter anava molt més enllà que els llibres infantils que havia llegit fins ara. Diu que el llibre «em fa anar més enllà, que em projecta una fantasia que puc crear dins meu. I allà vaig quedar clavat». Afegeix que és curiós que quan ets petit hi ha molts fenòmens que et poden acabar afectant, però que «la grandesa de Harry Potter és que és un llibre, i que un llibre ens hagi enganxat és a l'abast de molt pocs».
.......Sentiments d'aquesta mena («Ja acabo, que ja veus que m'exalto ara que parlo de Harry Potter.»), doncs, són els que descriuen la generació Potter.



............L'edat

.......Terribas interpretava el parlament de Terra: «Això defineix aquesta generació: Entren en un tipus de literatura altament complexa, perquè no és, allò, un conte». Tot això ens porta a preguntar-nos quina seria l'edat d'entrada al món màgic.
.......Sara Martín: «Pel que m'han explicat els estudiants, l'edat d'entrada és a partir dels sis anys. Em van explicar molts casos de pares i mares llegint-los-els abans que ells tinguessin la capacitat lectora. Aleshores ells van fer un esforç increïble per millorar aquesta capacitat lectora». Diu que l'edat més tardana per començar serien els tretze-catorze. «És clar, els onze, que és quan en Harry comença la història, és com l'edat crucial. Molts adults van regalar el llibre just en aquesta edat».
.......Pel que sembla, l'edat del primer contacte amb els llibres de Harry Potter influeix en l'efecte que aquests tenen en el lector. En aquestes línies, Dani Terra apunta el següent: «Si jo llegís aquest llibre ara, no significaria per mi el mateix; no crec que em transportés el mateix». Tanmateix, Víctor Fernández afirma que hi ha «fans que són de qualsevol edat». I que, a la convenció que van organitzar (la PotterCon) es va fer patent que «no hi ha edat, per això».
.......Cristina Pedragosa afegia que, si bé Harry Potter és una història per a totes les edats, el missatge que s'hi troba és diferent: «Perquè, depèn de quina edat tinguis, no aprofundeixes tant en els personatges en aquest sentit de pensar tant. Jo crec que, ara que me'ls he llegit també de més gran, he vist més coses que de petita no havia vist. De petit, et crida més l'atenció el fet del món màgic i penses: “oh, que guai, jo als onze anys també vull que m'enviïn la carta a casa!”». :boig2:
.......Sara Martín compartia que tenia alumnes que es rellegiren la sèrie de llibres periòdicament. Sofia de Juan diu que se'ls llegeix tots set cada any. I Cristina Pedregosa afegeix: «Jo procuro llegir-me-la cada dos, tres anys. I, potser no és tan impactant com la primera vegada, però sí que té encara molt d'encant».
.......Víctor Fernández, que ara té trenta-dos anys, explica que ell se'ls va començar a llegir als setze anys, mentre que Sofia de Juan es va ficar al món de Harry Potter als dotze anys. Fernàndez insistia que, tot que que cadascú ho viu de manera diferent: «El que vam descobrir [a la PotterCon] és que hi ha [gent de diverses edats]».



............Anglès

.......El que Harry Potter parli anglès en la versió original es podria veure com una dificultat. No obstant, tal com apunta Sara Martí, s'ha sabut aprofitar. «I l'altra cosa que he trobat, sobretot perquè jo faig classe de literatura anglesa, és que molts no van ni poder esperar les traduccions i van aprendre anglès per poder seguir la saga».
.......La que, segons es diu al programa, sembla ser “una autèntica experta”, la Sílvia Zaragoza, va piula al twitter: «Jo vaig ser de les primeres a llegir-lo. Vaig comprar un exemplar a Washington l'any 2000 en casset per millorar l'anglès. Quan vaig començar a llegir, vaig haver d'agafar el diccionari i vaig al·lucinar amb el que llegia: mussols, encanteris... Ho explicava als amics i em prenien per “rara”. Ara, a la meva neboda, li vaig regalar la primera edició que va sortir traduïda».
.......Terribas: «Víctor, aquest és un pas habitual? És a dir, entrar a parlar anglès, aprofundir...»
.......Víctor: «Sí que l'és. Hi ha gent que va entrar directament per l'anglès. O al revés, com comentava abans la Sara, que començaves amb el material traduït i després, com que ja no n'hi havia més, havies d'adaptar-te al ritme. Et passaves a l'anglès, i t'ajudava. Era un pont per millorar el teu anglès».
.......De manera que poden entendre que el nen bruixot ha estat un intensiu molt temptador per a molts lectors per aprendre l'anglès. Qui sap, si Harry Potter fos català, mig món parlaria la nostra llengua? :celles: (si no la parlen els d'aquí... tu somies...)



............Dues menes de generació Harry Potter?

.......Víctor Fernández ens parla de la generació Harry Potter com «la gent que ha fet el viatge de la seva adolescència justament amb els llibres». Però també hi ha un altre sector que cal tenir en compte: «la gent que també li ha calat; que no ha crescut amb els llibres, però que igualment és una experiència molt profunda, potser diferent. Però per això crec que hem de parlar d'una generació Harry Potter, i després de fans que són de qualsevol edat. Nosaltres ens ho hem trobat a la convenció: no hi ha edat, per això».
.......Terribas ha volgut aprofundir més en aquesta qüestió diferenciadora: «Dèiem que distingim entre la generació que va anar vivint un llibre rere l'altre, que anaven sortint a mesura que J. K. Rowling els anava escrivint; i els que han pogut «devorar» [sense espera]... Com passa amb les sèries, que no hi ha temps d'espera».
.......A partir d'aquí, ens plantegem una altre pregunta: «La generació del temps d'espera a que aparegui el nou llibre ho viu d'un manera diferent?». Sara Martín creu que sí: «Això és el que li estic demanant a la Sofia; que, a la propera PotterCon em deixi fer una trobada entre antics i nous lectors. Perquè jo sóc tieta regaladora de Harry Potter, i estic descobrint, arran de la lectura que estar fent la meva neboda, que efectivament hi ha una continuïtat. Hi ha una generació que va viure la publicació a poc a poc; i hI ha l'altra generació que ja ho té tot a l'abast».



............Literatura d'evasió o d'acompanyament?

.......Terribas: «M'agradaria saber si aquesta generació Potter ho és perquè somia i se'n va a un altre món, o perquè el marca l'actitud vital dels personatges. És a dir, si us ha transformat d'alguna manera en la manera de comportar-vos en la vostra vida, o senzillament ha estat una literatura d'evasió?». Cristina Pedragosa delara que creu que «és un vessat de les dues» i insistia a remarcar les diferències entre llegir-los en una edat o un una altra.
.......Víctor Fernández es reafirmava en la declaració de Pedragosa amb el següent: «Jo crec que també és un entremig. Té un punt d'evasió per aquesta generació. Però també acompanyen uns valors que romanen en aquesta generació. I això és molt maco».
.......En canvi, Sara Martín, no s'acaba de mostrar d'acord amb el fet de parlar d'una mera literatura d'evasió. «Deixa'm dir una cosa sobre la literatura d'evasió. L'altre dia vaig llegir que Tolkien, que em penso que en sabia molt, d'això, diu que les persones que parlen de literatura d'evasió o d'escapisme tenen ànima de carcellers. I em sembla que ja és hora que deixem de menysprear el que anomenem “literatura d'evasió”. Jo vull pensar que la gent que llegeix William Shakespeare també s'està evadint de la vida real, o Tolstoi, o el que sigui... Aleshores jo subratllaria més la funció d'acompanyament que va fer la saga per molts molts nens d'aquesta generació».
.......Sara Martín va remacar aquesta «funció d'acompanyament» d'una manera molt reflexiva i valorant: «Tots els meus estudiants em van explicar sobre un procés d'acompanyament. I quan dic acompanyament, no vull dir d'una manera lleugera. :hug: Molts es van referir als personatges de la saga com a amics :reverencia: . I fins i tot van explicar qüestions dures, de passar per processos de divorci dels pares, o amb un cas hi havia una situació de maltractament... I realment es van trobar que llegir la saga feia molta companyia».



............Valors i paral·lelismes: transmetre la passió

.......Ens parlen dels valors que transmet la literatura de Harry Potter que queden «al marge dels paral·lelismes amb la vida real». Que són valors que se senten empesos a encomanar als altres.
.......Sara Martín afirma amb molta convicció que hi ha paral·lelismes, com ara amb l'Alemanya nazi. «Pots fer-ne una lectura política». Martín va impartir una assignatura de Harry Potter a la Universitat Autònoma de Barcelona, però no vol dir que en sigui una especialista. «Jo no sóc experta en Potter; sóc lectora de Potter. I tinc el privilegi d'haver ensenyat una optativa monogràfica (sobre Harry Potter) fa dos anys». I van ser els propis alumnes que van animar Martín a fer la lectura d'aquesta història. «Els experts de veritat van ser els meus estudiants, dels quals vaig aprendre moltíssim».
.......Martín diu que l'assignatura «va sortir tan bé (i no pas per la meva feina, sinó per la feina dels estudiants, i per molta gent que vaig convidar a classe i em van donar les seves opinions), que em fa una miqueta de por, repetir l'experiència i que no surti tan bé. I ara com que ha corregut la veu, com et pots imaginar... Penso que vaig agafar un bon moment generacional i crec que el moment generacional està canviant». Sofia de Juan li diu que ella fins i tot començaria una carrera per anar a la seva assignatura.
.......Després d'aquesta experiència, Martín ha portat un treball de fi de màster, dos o tres Treballs de Final de Grau, i va fer dos volums amb els seus estudiants (que es poden consultar on line). També afegeix: «estic oberta a qualsevol possibilitat». Tot i així, diu que tornar a fer l'assignatura és una cosa que s'ha de pensar»
.......«Jo vaig localitzar, en el moment que vaig fer l'assignatura , així com entre deu o quinze professors en el món britànic i sobretot americà, que regularment imparteixen assignatures sobre Harry Potter. I de vegades molt específiques, com Harry Potter i la llei, o i la política, la filosofia...». Tot plegat ens indica que, no només podem trobar a aquestes novel·les una bona colla de paral·lelismes amb la realitat, sinó que també ens transmeten uns valors que mouen els seus autors a compartir d'alguna manera la seva experiència literària amb altres persones.
.......Sílvia Zaragoza, que sembla ser “una autèntica experta” en el món de Harry Potter, va fer una piulada a twitter explicant que van regalar la primera edició que va sortir traduïda a la seva neboda.
.......Sara Martín també ens confessa que és «tieta regaladora de Harry Potter» i observa les lectures que en fan els altres. «Estic descobrint, arran de la lectura que estar fent la meva neboda, que efectivament hi ha una continuïtat. Hi ha una generació que va viure la publicació a poc a poc; i hi ha l'altra generació que ja ho té tot a l'abast. El que encara ho hi ha, i això a Star Wars sí que hi és, és pares i fills. L'altre dia, a l'Illa, veient l'exposició fantàstica [d'Star Wars] que hi ha, vaig veure que sí que hi ha un relleu generacional; però a Harry Potter no. Ara som en el vessant de generació original i després no sé si són germans, cosins, nebodets, o al que sigui; però sí que hi ha un altre grup lector». Podríem entendre que «no és intergeneracional, això?». Alguns afirmen que això «encara no ha arribat». Tanmateix, Víctor Fernández adverteix que el fenonmen Harry Potter «comença a ser-ho [d'intergeneracional]».
.......Terribas demana a Sofia de Juan si ella ha introduït els seus pares al món de Harry Potter. «La veritat que no. Però amb coses que es fan fent, com la PotterCon, sí que hem vist famílies senceres. Jo no crec que [Harry Potter] sigui un tipus de fandom que afecti una generació només. Jo crec que ja ha traspassat barreres». Pel que fa enganxar-hi a d'altres persones, de Juan té «una companya [a la feina] que també és membre de la PotterCon i ho compartim». I que, com corrobora Víctor Fernández, miren de transmetre la passió a tot aquell «qui es deixa».




Creativitat


............Atrezzo i trobades

.......Sofia de Juan intervenia amb una nova qüestió: la creativitat. «Jo volia dir que, des del punt de vista creatiu, [la sèrie] sí que em va afectar», i això ho relaciona també amb les trobades amb persones afins a qui també agrada Harry Potter. «Arran de conèixer Harry Potter i persones com en Víctor, que també viuen la Saga molt d'aprop; i arran dels esdeveniments petits que muntaven, sí que preparaven tot l'atrezzo, escultures, il·lustracions... és tot un món que jo potser si no hagués llegit Harry Potter (Terribes: «no ho hauries viscut»), o ho hauria canalitzat d'altra manera. Per a mi ha estat important en aquest tema».
.......Terribas demana a Víctor Fernández, com a organitzador de la PotterCon, per la «necessitat de centrar-te amb la generació Potter i d'activar-la». Fernández ens parla, doncs, de l'influx creatiu que ha aportat la sèrie de Harry Potter a moltes persones: «En la gent que va acompanyar aquest viatge es comença a notar la influència de l'imaginari de la J. K. Rowling, també en la seva obra. És la part creativa. I és el que nosaltres vam intentar fer protagonista en aquesta fira [la PotterCon]. Hi ha gent que crea les seves escultures, la pintura, també la fotografia en expo[sicion]s i que marca la seva pròpia obra». Per tant, aquesta lectura inspira els seus lector a imaginar i a crear.



............El fenomen del cosplay

.......A banda de la decoració que es va instal·lar per la convenció, hi ha d'altres expressions d'aquesta creativitat contagiosa. Terribas: «En algun lloc, jo tinc una definició una mica especial vostra... i dieu que feu cosplay. No sé què vol dir, això, i he decidit que us ho preguntaré. Què és cosplay?». Cristina Pedragosa defineix el concepte a partir de la construcció del terme: «És una paraula fabricada per la gent que fem això: de l'anglès, costume (disfressa) i play (interpretar el personatge)».
.......La moderadora demana: «Ah, o sigui, tu actues, com el personatge?». Cristina Pedragosa contesta que «Quan et poses la disfressa i ets en un lloc d'aquests [...]. Me germana anava de Dobby i jo anava del seu amo (perquè els elf domèstics a la saga de Harry Potter són com esclaus). Jo anava de personatge malvat. I la gent em deia: “oh, allibera'l!”. I jo deia: “no!”. Jo feia el paper del meu personatge; et fiques a la pell del teu personatge i l'interpretes».
.......Víctor ens explica el paper del cosplay a les convencions: «Hi ha concursos de cosplay. Però més que veure qui ho fa millor, es premia aquesta creativitat. La gent és capaç de fer des de zero tota la disfressa, tots els seus accessoris, i hi ha completes meravelles». És a dir, que no només estan inspirats a fer-se disfresses dels seus personatges i d'interpretar-los, sinó que a més a més són conscients d'aquesta creativitat i la valoren.
.......Cristina Pedragosa afegeix que sovint la competició no és el més important. «És per estar en l'ambient [Terribas: «per divertir-vos»].
.......Perdragosa explica que a la PotterCon va veure una noia disfressada de Dumbledore. «[En Dumbledore] és el director de l'escola de Hogwarts. Hi vas i li dius: “oh, professor!”. O una noia que anava de McGonagall; jo la conec en persona, però en cap moment a la convenció li vaig dir pel seu nom, sinó professora McGonagall». Ens queda clar que, en el cosplay la interpretació del paper és tan important com la pròpia disfressa.
.......Terribas pregunta a Sofia de Juan si també actua en el cosplay. «Sí, jo també faig cosplay. Jo a la PotterCon anava de la Myrtle la llorona [Gemma Gemec]. Terribas s'encurioseix per la disfressa de Víctor Fernández, que ens comenta que: «Dins de la saga, hi ha l'esport màgic per excel·lència, que és el quidditch. Doncs vaig anar d'un equip de la lliga anglesa de quidditch, que són els Chudley Cannons». La Gemma Pedregosa no ha pogut venir al programa, però tenia previst vestir-se de Dobby. Sofia de Juan ens explica de qui es tracta: «És un elf domèstic. Bo, sí, però treballa per la família Malfoy, i ajuda Harry Potter a lluitar contra Lord Voldemort».
.......Quan Terribas s'adreça a Cristina Pedragosa, que ha vingut vestida de Tod Rodlel:[Gemma Pedragosa, germana de Cristina,] vestida de Dobby i tu... del que et vingui de gust, perquè les deus tenir totes, les disfresses, no?», Pedragosa riu i diu que no, i confessa que: «De Harry Potter, m'agradaria fer-me'n més, però no només ens dediquen a fer disfresses de Harry Potter. En tenim de molts àmbits, com pot ser de Tolkien. Un cop comences a llegir, abraces moltes més coses i...».
.......Terribas fa notar que en aquell moment, tots es miren Sara Martín, i aquesta ens n'aclareix el motiu: «perquè jo encara no [encara no fa cosplay]. Jo volia dir una cosa, que potser no sabeu. Un company meu em va sorprendre molt perquè és especialista en Jane Austen i va anar a congrés internacional a Nord-Amèrica, i es va trobar que es sopar del congrés era un ball de gala amb tothom disfressat de l'època de Jane Austen. Aleshores això del cosplay, de vegades vist des d'altres vessant suposadament més seriosos, dóna un mal nom a la gent que li agrada la fantasia. Però jo crec que són una subcultura molt valuosa. Crec que, en el cas de Harry Potter, hi ha diversos nivells: hi ha la compra dels llibres i de les pel·lícules; després el marxandatge (que si la vareta, que si la bufanda...) i després ja arriba el cosplay. I trobo que és una festa, i és divertit».



............La Fanfiction

.......Les inspiracions nascudes a partir de les històries de Harry Potter també s'han mogut en el món de la narrativa. I, segons comenta Sara Martín, els lectors mostren més entusiasme per la història en si que en la seva autora, J. K. Rowling.
.......Terribas pregunta a Sara Martín si ha pogut conèixer l'autora. «No, no he conegut l'autora, i tampoc no és una cosa que m'apassioni, conèixer l'autora. Una cosa que crec que els Potterheads estem molt d'acord, és que hi ha més admiració per la saga que per l'autora. I hi ha un procés molt interessant d'apropiació. Molts fans que han generat molta narrativa, molta ficció de fan: molta fanfiction, que es diu. I que fins i tot s'han atrevit a corregir l'autora. «I són pertot arreu». Terribas se sorprèn per l'atreviment de «corregir l'autora», i Cristina Pedragosa pren el relleu de la resposta: «Fan com noves versions de la història. Personatges que creuen que no haurien d'haver mort, ho canvien. Busquen noves versions de finalitzar el llibre».
.......«Però, per què? Teniu resistència que en Harry Potter s'hagi fet gran, i tingui criatures...?». Sara Marín continua i diu que també «s'han trobat a faltar certes relacions romàntiques, per exemple. O les que les que es veuen no han agradat. La sèrie és bastant conservadora. I s'han corregit... doncs el que molts lectors han percebut com a mancances».
.......Decididament, podem atestar que la narrativa de Harry Potter genera més narrativa, moguda per un motiu o altre, i fa que els lectors també es converteixis en petits escriptors.



El plaer de la lectura i la connexió amb altres històries

.......Cristina Pedragosa teoritza sobre el fet que els fans de Harry Potter també inclouen altres sèries en les seves lectures, basant-se en la seva pròpia experiència. «Més que res és perquè els llibres els vaig començar a llegir a la biblioteca. Jo feia activitats extraescolars a la tarda, i quan la mare no em podia venir a recollir, m'esperava a la biblioteca. Allà hi havia molts llibres; hi havia la prestatgeria de fantasia. I aquella prestatgeria jo l'he devorada sencera». I això ens lliga amb el que ens deien més amunt respecte les disfresses que tenien, que eren també d'altres fandoms, com de les històries de Tolkien. «Un cop comences a llegir, abraces moltes més coses i...»
.......«Connexió Senyor dels Anell-món de Harry Potter. Bastant connectat, oi, Víctor?». Víctor Fernández diu que estan «bastant connectats», no es se'n mostra gaire convençut: «Hi ha fantasia, però aquí hi ha discrepàncies». Terribes també cita la generació de la Guerra de les Galàxies, que «és anterior a la vostra, no? Quina diferència hi ha entre la generació dels uns i els altres?». Però Fernández diu : «Jo estic atrapat a les dues. No sabria què dir-te de diferències, perquè ho vist una miqueta d'aprop, tot dos fenòmens...». Tot plegat ens fa pensar que la passió per una lectura porta a una altra lectura; i voler llegir més ens obre les portes a moltes literatures i, sobretot, a molta riquesa no més literària, sinó també vital.



El llibre i la pel·lícula


............Diferències
.......La primera pel·lícula de Harry Potter va arribar el 2001, i això segur que va ser un salt per la gent que no coneixia els llibres, però que hi ha entrar a través del cinema. «Vosaltres teniu pel·lícules o llibres preferits de la saga?». Sofia de Juan, que la llegeix un cop l'any, diu que el llibre que més li agrada és el tercer, Harry Potter i el pres d'Azkaban. «El tercer és el que més em sorprendre més en el seu moment». Tanmateix, no ha sabut com justificar-ho sense fer spoilers. Cristina Pedregosa recolza l'elecció de de Juan. «El tercer és molt bon llibre. Però jo no sé si podria decidir-me per un».
.......L'arribada de les pel·lícules ens porta a preguntar-nos si els fans les van gaudir com van gaudir els llibres. Víctor Fernández no es mostra partidari d'equipara-los. «Es gaudeixen, però no és el mateix. Cristina Pedragosa reforça l'opinió de Fernández: «No s'aprofundeix tant en la història. Es veu una mica per sobre. És el general i ja està». Dani Terra tampoc no exaltava les pel·lícules tant com ho feia amb els llibres :«Quan he vist les pel·lícules, no ha estat el mateix; el sentiment que m'ha generat no ha estat el mateix». Tot ens fa pensar que, malgrat que han estat unes pel·lícules molt valorades, l'experiència en la lectura no és superada pas per la cinematogràfica.



............El doblatge i la llengua

.......Sara Martín: «Jo vull recordar una cosa de les pel·lícules, que és molt important. Vaig tenir en Masumi Mutsuda, que és el nano que dobla en Harry Potter, a classe a donar-nos una conferència. I la primera pel·lícula, la del 2001, va fer història a Catalunya, perquè en aquell moment la Warner [Bros] va decidir no doblar-la al català. I es va organitzar un boicot, del qual potser en hem oblidat. La pel·lícula es va acabar estrenant només doblada al castellà, i va ser TV3 que la va doblar al català. Però va ser un cas molt important, perquè la gent per primer vegada es va rebel·lar. Van dir que tenim nens educats en català i tenen dret a veure les pel·lícules infantils en català :clap: . I crec que no s'ha d'oblidar, això. Harry Potter té aquesta part de gran importància històrica, en relació específica amb la cultura catalana, i en la història del doblatge».



............I si tinguéssim una sèrie de Harry Potter?

.......El pensament hipotètic que Harry Potter esdevengués una sèrie de televisió, els fa demanar-se els aspectes positius que tindria, respecte a la versió de la gran pantalla. «Segurament, si s'hagués fet una sèrie, ara, de Harry Potter, ho hauria rebentat, no?». Víctor Fernández expressa força entusiasme en la idea: «I tant. Molta gent ho està desitjant, perquè és l'única manera de portar-ho al medi audiovisual i no deixar-se història pel camí». Perquè una sèrie permet, tal com deia Cristina Pedragosa, anar una mica més a fons i aprofundir més en les coses que, per temps, les pel·lícules han hagut d'ometre. Fernández posa èmfasi en la possibilitat de fer-hi aparèixer més elements gràcies a l'espai de temps que es guanyaria en una sèrie: «Sí anar a poc a poc, i amb tot la importància de cada personatge».



El llibre de Harry Potter i el llegat maleït


............Activitats en relació al llibre

.......Es faran moltes activitats al votant d'aquest llibre. Així com es va fer amb el llançament del nou llibre en el món anglosaxó, aquesta nit hi ha diverses llibreries que faràs activitats especials a les dotze de mitjanit (en el canvi de dia), quan comença el dia 28 i és oficial la publicació del llibre, surt a la venda. Per exemple, a La Casa del Llibre es fa una lectura nocturna del pròleg i es posa a la venda. També a la llibreria Bookman de Figueres. I demà (dia 28 de setembre), a les 17:30h, hi ha un debat generació Harry Potter a la libreria Gigamesh Barcelona. Els tertulians diuen que hi assistiran.


............L'obra de teatre

.......Es va estrenar a Londres al [teatre] Western, però els tertulians diuen amb recança que no hi han pogut anar. Tanmateix, ens fan una petita advertència respecte aquest nou llibre. «Cal fer un avís, a les persones que comprin el llibre. Això és el text de l'obra de teatre. I no està escrit per la J. K. Rowling [obra escrita per Jack Thorne, basant-se en l'obra de teatre de Thorne, J.K. Rowling i John Tiffany]. Ella ha participat en l'elaboració de la trama».



............El vuitè llibre de la saga?

.......«I què passa, que no en podem dir res, d'aquest llibre de Harry Potter i el llegat maleït? No el teniu, encara?». Tots diuen que sí que el tenen, però cap d'ells no en parla. Sara Martín, però, en vol fer un últim apunt:«Jo tinc molts dubtes que se li pugui dir el vuitè llibre de la saga. Els que el llegeixi, si tenen prou imaginació visual, trobaran que realment deu ser un plaer enorme de veure, perquè és una obra pensada amb moltíssims efectes especials. Deu ser molt cara de produir, i no sé si mai l'arribarem a veure a Barcelona (seria desitjable). Ara bé. Que s'ho prenguin amb una mica d'escepticisme a l'hora de dir no és una vuitena novel·la. És una altra cosa». Pel que sembla, Harry Potter i el llegat maleït ha esta un llibre esperat, però es pot dir que ha causat una decepció generalitzada. Tot i que ens figurem que deu contenir moltes escenes impressionants a nivell visual, pel que diuen els tertulians, no té l'encant que tenia la història original. Potser és que Harry Potter és una saga màgica i irrepetible. :ok

--------

I bé, fins aquí la meva crònica!!



Trobo que la tertúlia està prou bé (si no, no no n'hauria fet una crònica). Però també hi ha una sèrie de coses que no m'acaben de convèncer. Us les exposo i us convido a fer-ne debat! :mrgreen:
Spoiler:
―Dani Terra apuntava: «Tots els que som del finals 80 principis dels 90, ens ha ens ha quedat el concepte: el món de Harry Potter». Jo crec que hi ha Potterheads de les acaballes dels noranta i de principis de mil·lenni, i també de més enllà. Com ho veieu?

―Quan Sara Martín explica que hi ha «molts casos de pares i mares llegint-los-el abans que ells tinguessin la capacitat lectora». I, pel que diu, aquests nens tenen sis anys. Digueu, si us plau, a quina edat vau aprendre a llegir, perquè jo crec que als sis anys ja tenim la capacitat lectora prou formada; potser per Harry Potter no, però sí que saben llegir. O n'haurien de saber... M'adono que cada cop els nens aprenen de manera més tardana...

―No m'agrada que al programa parlin del llibre del nen maleït com “l'esperat vuitè llibre de la saga”. Tot i que és veritat que els tertúlians ja s'hi han posat en contra...
.....―A banda de l'heptalogia, tenim d'altres llibres: el del quidditch, el de les bèsties fantàstiques, el dels contes de Beedle el Bard... i em consta que n'hi ha més, ?
.....―No sé si hi estareu d'acord, però no crec que es pugui considerar part del món cànon de Harry Potter, si bé té més aviat una categoria de fanfiction (per molt vist-i-plau que tingui de l'autora).
.....―Crec que al programa també s'expressa una opinió semblant a la meva, per part de Sara Martín: «Cal fer un avís, a les persones que comprin el llibre. Això és el text de l'obra de teatre. I no està escrit per la J. K. Rowling [obra escrita per Jack Thorne, basant-se en l'obra de teatre de Thorne, J.K. Rowling i John Tiffany]. Ella ha participat en l'elaboració de la trama. I jo tinc molts dubtes que se li pugui dir el vuitè llibre de la saga. Els que el llegeixi, si tenen prou imaginació visual, trobaran que realment deu ser un plaer enorme de veure, perquè és una obra pensada amb moltíssims efectes especials. Deu ser molt cara de produir, i no sé si mai l'arribarem a veure a Barcelona (seria desitjable). Ara bé. Que s'ho prenguin amb una mica d'escepticisme a l'hora de dir no és una vuitena novel·la. És una altra cosa».
.....Quina mania que tenen de dir saga! :cabrejat: És una sèrie de llibres, un món si voleu, però no pas una saga. Trobo que ha quallat massa el fet de creure que la paraula saga[/] té el sentit de sèrie, o la mera indicació de continuïtat en una història. És clar que, pel que sembla, en la literatura contemporània, es fa servir el terme saga com el conjunt de narracions entrellaçades amb un argument central (segon la Viquipèdia: «També amb el nom de saga, es coneix en el món literari contemporani un conjunt de narracions, habitualment del gènere novel·lesc, entrellaçades mitjançant un argument central, cosa que dóna origen a un univers literari, univers en el qual arriben, de vegades, a escriure altres autors a part de l'original. Com a exemple, la Saga de les fundacions d'Isaac Asimov, un extens conjunt de novel·les i relats de ciència-ficció ambientats en un remot futur. Un altre exemple n'és el Senyor dels Anells, de Tolkien, un conjunt de tres [més de tres, gràcies] novel·les del gènere fantàstic. Un altre exemple d'una saga fantàstica és l'heptalogia de Harry Potter, de J.K.Rowling, una sèrie de novel·les del gènere fantàstic»). D'acord, accepto que els termes puguin canviar, però això de saga no m'agrada xD

―La Rowling és la primera i l'única de trencar amb la diferenciació entre la literatura infanti i juvenil i la d'adults? Així és com ho afirmen al programa...
.....―Jo crec que Harry Potter no és “per a nens”, és d'adults. Enteneu-me; Harry Potter és per a tot els públics El que passa és que està enfocat als nens (en certa manera) i ja és bo que els nens ho llegeixin. Només faltaria! I jo sóc el primer de criticar la classificació de la literatura per edats del públic. Tot depèn de cadascú. Però el lector de Harry Potter va creixent i madurant amb els protagonistes (un dels punts forts de les novel·les) i cada cop hi veu més coses o les mira amb uns altres ulls.
.....―Tal com diu la Sala Martín, que els vol corregir en una cosa: «l'experiència lectora de Harry Potter no es limita a l'edat jove. A mi em va arribar amb trenta-vuit anys, i va ser una cosa absolutament impressionant que li recomano a tothom que estigui obert a llegir fantasia. I crec que sí que es pot repetir i renovar. Una estudiant em va dir que ella llegeix tota la saga un cop l'any». Com molts de vosaltres també deveu fer
.....―No voldria menystenir la feina de la Rowling, però ja hi ha hagut molts altres autors que han trencat aquestes barreres. En voleu exemple? Tolkien (els llibres dels Anells màgic, d'El Senyor dels Anells, El Hòbbit, etc.), Lewis Carrow (Alícia al País de les Meravelles i A través del Mirall), Antoine de Saint-Exupéry (El Petit Príncep), C. S. Lewis (Les Cròniques de Nàrnia)... Ja ho veieu. 8)

―«Sara, tu has pogut conèixer l'autora?». «No, no he conegut l'autora, i tampoc no és una cosa que m'apassioni, conèixer l'autora. Una cosa que crec que els Potterheads estem molt d'acord, és que hi ha més admiració per la saga que per l'autora». Jo crec que molts no hi estaríem d'acord. Personalment, jo sí que admiro força l'autora i m'agrada molt la seva biografia.

―Parlant de les “relacions romàntiques” que han “corregit”, la Sara deia: «S'han trobat a faltar certes relacions romàntiques, per exemple. O les que les que es veuen no han agradat. La sèrie és bastant conservadora. I s'han corregit... doncs el que molts lectors han percebut com a mancances.». Vosaltres crieu que la sèrie és conservadora? Esteu d'acord a dir que el que fem els fans amb les fafictions és “corregir” les “mancances” de l'autora? :think:

―La Sala Martín diu: «El que encara ho hi ha, i això a Star Wars sí que hi és, és pares i fills. L'altre dia, a l'Illa, veient l'exposició fantàstica [d'Star Wars] que hi ha, vaig veure que sí que hi ha un relleu generacional, però a Harry Potter no. Ara som en el vessant de generació original i després no sé si són germans, cosins, nebodets, o al que sigui; però sí que hi ha un altre grup lector.» I la Mònica Terribas diu: «O sigui, no és intergeneracional, això» i els altres afirmen: «No, això ncara no ha arribat». Sort que en Víctor Fernández assenyala: «Comença a ser-ho». Mercès per la puntualització, perquè jo sí que he vist pares mostran el mòn de Harry Potter als seus fills; ja sia portant-los a exposicions, regalant-los o llegint-los els llibres, posar-los les pel·lícules, fer disfresses, fer jocs... Per tant, sí: Amics meus, la generació Potterhead ha començat a tenir fills. És hora de transmetre el gen pottèric! ;) :ballar: :clap: :boig:

―Quan la Terribas demana a la Sofia de Juan per què el tercer llibre és el que més li va agradar, ella només diu que no pot fer spoilers. Jo crec que se'n poden dir moltes coses, sense espatllar el llibre a ningú. Per exemple, a mi em va agradar molt el tercer llibre perquè hi aparèixer moltes classes, assignatures noves, professors nous; tenim molts misteris, moltes preguntes noves; tenim un suposat assassí que s'ha escapat de la presó; coneixem per primer cop Azkaban, la presó dels bruixots; trobem una escletxa (“la finestra al passat” a través d'un professor...) a l'època escolar dels pares d'en Harry; ens rosega un secret estrany que sembla que té la Hermione; els desenllaç sorprenent, que està molt ben lligat... Oi que se'n poden dir moltes coses? Què en diríeu vosaltres?


I jo crec que amb tot això enllestit, ja me'n puc anar a fer nones!!! :boig2:

:mrgreen: A veure què en penseu, de tot plegat!!

Antares :sua

PD: Algú ha comptat quants Harry Potter hi ha en tot el post? Si continuen així ens cansarem del nom... Ostres, i l'haurem de canviar?? 8O
Les meves fics (aviat disponibles de nou)
La meva fic més actual: El Retorn dels Black
Imatge
«Indeed your failure to understand that there are things much worse than death has always been your greatest weakness»

Respon